Svineentrecote med ris og grønnsaksmix

Det du trenger:
En svineentrecote (benfri skiver av svinenakke) pr person
Ris
Grønnsaker (f.eks. rødbeter, tomater, asparges, squash, løk, vårløk, aubergine)
Olivenolje, salt, pepper,

Sett stekeovnen på 200 grader
Kutt grønnsakene i biter. Hvilke grønnsaker du vil bruke bestemmer du selv, jeg brukte piccolotomater, asparges og squash. Ha bitene i en ildfast form, og skvett litt olivenolje over. Dryss litt salt på.
Når ovnen er blitt varm, sett inn grønnsakene. Etter ca. 15 minutter skrur du ovnen ned til 150 grader. Etter totalt 20-25 minutter er dette ferdig og vel så det.

Kok passelig mengde ris etter anvisning på pakken.

Pepre kjøttet. Stek svineskivene på sterk varme i ett minutt på hver side. Trekk pannen av varmen og la svinet ligge og godgjøre seg i 5-6 minutter til under lokk. Snu kjøttet en eller to ganger underveis. La kjøttet hvile 5 minutter før servering.

Omnomnom!

Laks med parmesan, rødløk og worchestershiresaus

Det du trenger:
Et passe stort stykke laksefilet
Majones
Parmesanost
Rødløk
Worchestershiresaus
Ris

Bland sammen majones og rødløk, rasp parmesanost og smak til med worchestershiresaus (Hvit ser penest ut, men vanlig mørk går også helt fint). Prøv deg fram med mengdeforholdene. Bland alt sammen.

Legg laksefiletstykket i en smurt ildfast form, dandér blandinga av det andre oppå fileten, og stek dette i ovnen i 12-15 minutter (Til fisken lett flakes med en gaffel) på 230 grader.

Serveres med kort ris og soyasaus.

Enkelt og godt!

Kyllingfileet, ris/noe grønnsaker og saus…. (den kan jo være valgfrie da) denne var veldig sterk, men god.

Woket breiflabb

I romjula serverte jeg blandet fiskewokmiddag med tre ulike retter, og i dag har jeg tenkt å kjøre reprise på en av dem.

Det du trenger:
2 ts sesamolje
450g skinn- og beinfri breiflabbfilet, i 2,5 cm terninger
1 rød løk i tynne skiver
2 hvitløksfedd, finhakkede
1 ts frisk revet ingefær
1 bunt tynne asparges (ca. 225 g)
200 g sopp i tynne skiver
2 ss soyasaus
1 ss sitronsaft
(sitronbåter til pynt)
kokte nudler eller ris

Kok risen eller nudlene etter instruksene på pakken sånn at de blir ferdige samtidig som fisken.

Varm oljen på middels varme i woken. Tilsett fisken, løken, hvitløken, aspargesen, soppen og ingefæren. Rørestek i 2-3 minutter.
Drypp på soyasaus og sitronsaft, vend sammen og la det trekke et drøyt minutt.
Ha retten over på et serveringsfat, og server den med en gang med kokte nudler eller ris til.

Oppskrifta er henta fra den fabelaktige Wok-kokeboka jeg fikk til jul, og denne kokeboka kan jeg virkelig anbefale om man liker orientalskinspirert mat!

Won-Ton-suppe

Jeg fant en oppskrift på kinesiske Won-Ton-suppe her så jeg stjal den lett og modifiserte den litt til eget formål. (Dessverre ingen bilder denne gangen)

Ingredienser:
Won-Ton-fyll:
450 g svinekjøttdeig (ikke medister, men vanlig kjøttdeig av svin)
1 ts salt
2 fedd hvitløk, finhakket
litt chili, finhakket
1 ss raspet ingefær, fersk
1 ss maisennamel
1 dl vann
0,5 dl soyasaus

Won-Ton-pastadeig (Fås hos importmatsjapper) (Man kan eventuelt valse pasta selv, men da må man komme helt ned på tynneste innstilling på pastamaskinen)

Suppe:
Kyllingkraft (selvsagt aller best om du lager den fra bunnen av, men terninger går helt fint)
2-3 vårløk
soyasaus
risnudler

Tilberedning
Det første du gjør er å blande sammen alle ingrediensene til fyllet. Jeg gjorde det for hånd, men det går helt sikkert fint å bruke en mikser også.

Når fyllet er ferdig tar du pastadeigen og legger på en fjøl, legger på en skje fyll i midten, pensler kanten med vann og bretter sammen. Dersom du har runde deigleiver skal det gå an å gjøre alt dette i hånden, ved å legge deigskiva der og så bare knyte sammen hånda rundt «pakken» etter at du har pensla. Selv hadde jeg firkantete leiver, så da ble det gjort på en litt mer knotete måte.

Kok opp kyllingbuljongen, slå av varmen og ha i pastakjøttbollene og la dem trekke i et par minutter, før du har i nudlene (Knekt i ikke altfor lange biter), og lar også dem trekke til de er ferdige (Sjekk pakken for tid på disse).
Tilsett vårløk i 2-3 cm stykker og smak til med soyasaus et minutt eller så før servering.

Jeg serverte dette med brød til for å få litt mer fast føde i måltidet, noe som viste seg å være et vinnertrekk!

God appetitt!

Corned Beef & Hash

Neida, ikke la dere lure av overskrifta, jeg har ikke lagt min avholdende livsførsel til side. Hash er de amerikanske sørstatenes svar på pyttipanne, og sammen med den ofte utskjelte Corned Beef kan det faktisk bli et veldig godt måltid, og passer perfekt til for eksempel en varm lunsj.

Les hele oppskrifta her!

Paella stekt i wok

Dagens middag gir deg alt det beste fra den spanske middelhavskysten blandet i en herlig miks!

Hovedingredienser
10-15 rå scampi
200 g laks
100 g chorizopølse
300 g kyllingstrimler
200 g paellaris (eller risottoris, eller langkornet ris)

Kyllingmarinade:
En håndfull fersk timian, finhakket
En håndfull oregano
En skvett balsamicoeddik
et par ss olivenolje
Salt
Pepper
1 fedd hvitløk, most

Annet:
1 løk, finhakket
0,5 g safran
Paprikapulver
1 hel hvitløk
Sitronsaft (enten fersk eller ReaLemon e.l.)
Hvit pepper
Olivenolje
250 g frosne erter
1-2 terninger kyllingbuljong, 1/2-1 l vann
Salt
Svart pepper
(1 hel sitron)

Bland marinaden og bland den sammen med kyllingstrimlene i en skål. La dette stå en halvtimes tid.

Kok opp kyllingbuljongen så du har den klar til senere.

Varm litt olivenolje i en wok (sørg for at den er skikkelig varm).
Stek scampiene til de er blitt rosa, og legg dem i en skål til senere. Tilsett litt mer olje om nødvendig.

Skjær laksen i biter og stek dem i woken til de er ferdigstekte. Legg dem i skålen sammen med scampiene og tilsett mer olje i woken om nødvendig.

Skjær chorizoen i biter og fres dem i oljen noen minutter til du ser at bitene er krympet noe. Ta dem ut og legg dem i en skål, tilsett mer olje hvis det trengs.

Se til at oljen er skikkelig varm igjen før du har i kyllingbitene. La disse steke så de får farge på alle sider før du blander i paprikaen, hvitpepperen, løken og safranen. Rør godt og la det steke noen minutter til.

Tøm i ca 1/2 l av kyllingbuljongen, og vent til det begynner å koke før du tømmer i risen. Rør godt rundt så ris, kylling og det andre blander seg skikkelig. Sett den hele hvitløken (uskrelt) oppi. La det stå og småkoke i ca 15 minutter. Tilsett mer buljong om nødvendig. Risen skal være fuktig, men ikke klissete når den er ferdig.

Når risen begynner å nærme seg å være ferdigkokt, ta ut hvitløken før du tilsetter ertene, laksen og scampiene og rører forsiktig rundt så det blander seg uten at laksestykkene blir helt most. La det stå på varmen 3-4 minutter, før du også har i chorizoen, skvetter over litt sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Rør fortsatt forsiktig.

Serveres rykende varm, og kan eventuelt pyntes med en båt sitron på hver porsjon.

Nydelig mat som er enklere å lage til enn man kan frykte når man ser oppskrifta. Oppskrifen er kraftig inspirert av denne men jeg har variert den litt ut fra hvilke ingredienser jeg hadde for hånden.

Lun potetsalat

Denne brukte jeg som tilbehør til dagens grillmat:

5-6 store poteter
1 rød løk
1 liten purre
olivenolje
sitronsaft
Friske urter etter smak (Jeg brukte rosmarin, kruspersille og basilikum)
1 dl pinjekjerner
Parmesan
Pepper

Kok potetene til de er møre.
Mens potetene koker finhakker du løken og purren og kutter urtene fint. Rist pinjekjernene i en varm, tørr stekepanne til de blir gyllenbrune, hakk dem også.
Bland alt det tørre og rasp i litt parmesanost og kvern i litt pepper før du tømmer i såpass mye olivenolje at det blir ganske bløtt. Smak til med sitronsaft (Jeg brukte ReaLemon, men man kan selvsagt også presse ferskt). (Ikke vær redd for at det skal bli for bløtt, poteten trekker til seg en del fuktighet)
Når potetene er ferdige (de skal ikke være så myke at de går helt i oppløsning) skreller du dem, og kutter dem i terninger og har dem i en stor bolle. Tøm dressingen over, og bland godt. Serveres mens det ennå er varmt.

(Tåler selvsagt også å stå i kjøleskapet til dagen etter og spises da, men jeg synes den er best nylagd)

Amerikansk fiskesuppe

Denne har jeg ikke prøvd ennå, men lager en oversettelse bare for å ha den i beredskap.

500g frosne fileter av hvit fisk (torsk, hyse, flyndre), opptint
1 selleristang i skiver
2 løk, hakket
1 grønn paprika, hakket
1/2 l potetterninger
12 dl kyllingbuljong
3 ss smør
3-4 ss hvetemel
Salt
Pepper

Smelt smøret i en kjele. Tilsett løken og la det surre til løken er blank, men ikke brun. Tilsett mel og rør godt. Tilsett kyllingbuljongen. Bland inn grønnsakene, og smak til med salt og pepper. La det småkoke i omlag en time. Tilsett fisken og kok i en halvtime til.

Rapport følger etter at jeg har fått prøvd å lage den.

Middager i uken.

Erter,kjøtt og flesk….Fårikål…..Helstekt villaks,,,,,,Kjøttkaker,,og Stekt laks med Agurksalat og Rømme…Men i morgen er det:Spekesild,poteter og Kålrotstappe….

Matglede

Her kan alle som er glade i å lage mat dele sine oppskrifter med andre medlemmer. Mer om sonen

Denne sonen er permanent stengt.

Origo Matglede er en sone på Origo. Les mer
Annonse

Nye bilder